למעונינים ללמוד לגלוש  בית הספר הטוב בישראל לגלישת גלים 050-4329001

איך לגלוש

איך תוכל ללכת על המים בשבעה צעדים פשוטים

נכתב באנגלית ע"י: ריצ'רד שמידט
תורגם ע"י : איתמר פוגל - hydrolon
hydrolon@gmail.com
בתודה לעומר גולן שעזר בתרגום אחד הפרקים.

תוכן עניינים:

הקדמה - אימון משולב

פני הים - חלק א'

פני הים- חלק ב'

שלב 1 - על החוף

שלב 2 - כניסה לאזור הגלישה

שלב 3 - חתירה

שלב 4 - שיטות מעבר דרך/מתחת גלים

שלב 5 - גלישה על קצף

שלב 6 - טיימינג, עמידה, ושיפור

שלב 7 - יציאה החוצה וסיכום


הקדמה:

גלישת גלים נתנה לי המון שנים בלתי נשכחות של הנאה, בריאות, ושעשוע. אחרי 20 שנה של לימוד גלישה, ראיתי את הרשימה הארוכה של המכשולים שעל התלמידים לעבור על מנת ללמוד. בגדול, התמקצעות בגלישה לוקחת שנים. אבל עם העזרה של המדריך הזה, אתה תוכל להמנע מהרבה מהטעויות הנפוצות של מי שלומד לגלוש.

התעמלות וכושר:

זה תמיד טוב להתחיל ללמוד גלישה כבר מגיל צעיר, אבל הגיל לא באמת חשוב לעומת מצב הכושר שלך. ההתעמלות הטובה ביותר בשביל גלישה היא שחייה. תגלה במהרה שלפחות 95 אחוז מזמן הגלישה שלך יוקדש לחתירה ולא לגלישה על הגלים. כדי לעשות את העניין אפשרי וקל, אתה חייב גוף עליון (הידיים הכתפיים החזה הצוואר והגב)מפותח וחזק. שחייה בבריכה תוכל לעזור לך לפתח את הגוף העליון שלך, אבל עדיפה בהרבה השחייה בים הפתוח. שחיה בים תעזור לך להתרגל אליו ולפתח בטחון ושליטה בים בכל מצב. במוקדם או במאוחר, עלולה רצועת הגלשן (leash) שלך להיקרע, וכשזה יקרה אתה תהיה בטוח הרבה יותר אם אתה תדע מה אתה עושה בשחיה בים הפתוח. אני ממליץ על שחייה שלוש פעמים בשבוע בשילוב שחיות למרחקים גדולים ושחיות ספרינט מהירות. בנוסף הייתי ממליץ לקחת קורס בהחייאה לפני שאתה מתחיל לבלות הרבה במים.
הים הוא בלתי צפוי... תמיד עדיף להיות מוכן גם לגרוע ביותר.


פני הים - חלק א'

אז לפני שאתה נכנס למים, תמיד תבדוק את התנאים בשטח ודע מהן המגבלות והיכולות שלך לגביהם. בשונה מענפי ספורט אחרים, המגרש שעליו אתה משחק משתנה באופן תמידי. גלים של 60 ס"מ ביום אחד יכולים להפוך למחרת לגלים של שני מטר. האלמנט המרכזי והמשתנה ביותר במגרש שלך כמובן , הוא הגלים. הגלים נוצרים על ידי הרוחות והסופות בלב הים. הצורה בה הגלים הללו נשברים על החוף המקומי שלך נקבעת על ידי מספר גורמים: מבנה הקרקעית, הגאות והרוח. הגלים נשברים על החוף בצורות הבאות:

1) שבירת פינה (point break).
שבירת פינה מתרחשת ברוב המקרים כאשר יש שקיעה של היבשה, מה שיוצר עיקול בקו החוף. צורה זו נוטה להיות המקרה האידאלי לגולשים, מכיוון שלשבירת פינה יש פוטנציאל ליצור גלים מושלמים, המאופיינים בקצוות מאורכים ומחודדים. אחת משבירות הפינה הטובות בעולם נמצאת בנקודה הנקראת מפרץ ג'פרייס (Jeffreys bay) בדרום אפריקה, שבה הגולשים רוכבים במהירות גבוהה על הגלים למרחקים של עד ל-750 מטרים.
בתמונה: Jeffreys bay


2) שבירת ריף.
בשבירת ריף, הגל נשבר על סלע או על שונית אלמוגים. כתוצאה ממבנה הקרקעית, לשבירות הריף יש צורה אופיינית. כמו כל הגלים, גם הן משתנות בצורה ובגודל הספציפיים שלהן, אך שבירות הריף הטובות בעולם, כמו למשל כמו צינור הבנזאי (banzai pipeline) באיים אואהו (Oahu) וטייהופו (Teahupoo) בטהיטי, הן בין המראות המדהימים אך המסוכנות ביותר בעולם. ככלל, למתחילים כדאי להימנע מלגלוש על שבירות ריף.
בתמונה: Teahupoo


3) שבירות חוף.
גלי שבירת חוף נשברים על קרקעית חולית והם לרוב אקראיים יותר ומסודרים פחות מגלים הנשברים בשבירת פינה או ריף. למרות זאת, בגלל שבחופים אלו יש פחות סכנות כמו למשל אלמוגים או סלעים, למתחילים כדאי לגלוש על שבירות חוף.
בתמונה: סתם איזו שבירה סטנדרטית של חוף


שיפוע הקרקעית משחק גם הוא תפקיד חשוב בקביעת הצורה שבה גלים נשברים, החל מגלים המתגלגלים ברכות ובקלות וכלה בגלים מתפרצים מפלצתיים שאי אפשר לגלוש עליהם. תוכל להיתקל בדברים הבאים:

1) גלים מזנקים.
גלים מזנקים מתרחשים כאשר הזרם (swell) מגיע מעומק הים ופוגע ברצועת חול או ריף רדודים. בסופו של דבר אלו הגלים שגולשים מחפשים. אבל כיוון שהם נשברים מלמעלה למטה ונוטים להיות מהירים ומאתגרים, עדיף למתחילים להמנע מהם.

2) גלים רכים.
גלים רכים או איטיים הם הטובים ביותר בשביל מתחילים. גלים רכים עולים כאשר הזרם (swell) פוגש בשיפוע הדרגתי של הקרקע. בגלל שגלים רכים הם עדינים וסלחניים, הם מאפשרים את תהליך לימוד הגלישה באופן המהיר והיעיל ביותר.

3) גלים אחרים.
כמו שהאסקימואים לגבי שלג, ככה גם לגולשים יש המון מילים לתאר גלים. בתור התחלה ישנם כמה סוגים שכדאי לך לדעת עליהם. הראשון הוא "גלים סגורים",- גלים סגורים נשברים בבת אחת, כיוון שאין להם קצה או פני גל פתוחים, הם אינם מעניינים את הגולשים.
גל סגור:

השני הוא גלים שנשברים מספר פעמים, גלים אלו נשברים במים רדודים, ממשיכים הלאה בזרם למים עמוקים ונשברים שנית קרוב יותר לחוף. גלים שנשברים מספר פעמים מתרחשים כאשר תעלה עמוקה מפרידה בין שני ריפים או גבעות חול. המזח של חוף הנטינגטון (Huntington Beach Pier) הוא דוגמה טובה לגלים מסוג זה.
אחרון הוא "גלים מתחברים"(double ups), כאשר שני זרמים מתחברים ויוצרים גל אחד גדול קרוב לחוף. השבירה של מפרץ ואימאה (Waimea Bay's) הוא קרוב לוודאי השבירה הקטלנית בעולם מסוג זה.
בתמונה: השבירה של waimea



פני הים - חלק ב'

סחיפה
ככל שהגלים יותר גבוהים הסחף יהיה חזק יותר. באופן עקרוני אתה הולך לפגוש בשני סוגי סחף ביום גלישה רגיל:

1. סחף לאורך החוף.
סחף לאורך החוף נע כלפי מעלה או כלפי מטה במקביל לקו החוף. כעיקרון סחף זה יהיה חזק יותר באזור הגלישה אז כדאי שתזכור זאת בזמן שאתה חותר פנימה(לאזור הגלישה). למרות שלרוב סחף מסוג זה הוא יותר מטרד מאשר סכנה, סחף לאורך החוף יכול להיות מסוכן אם אתה ליד מזח, שובר גלים או סלעים. אם אתה נסחף בסוג זה של סחף, רואה שאתה מתרחק מהאזור שרצית לגלוש בו ומתקרב למבנה,סלע, או כל אחד מהדברים שהוזכרו קודם, צא מהמים באופן מידי ותצעד חזרה בחוף למקום הרצוי והבטוח לגלישה. הדבר האחרון שהיית רוצה שיקרה הוא להיתקע בין משהו קשיח והגלים המתנפצים.

2. סחף לעומק הים.
סחף לעומק הים הוא סוג הסחף המסוכן ביותר לכל מי שהולך לים. הוא יכול להיות כלי עזר או סיכון רציני לבטיחות שלך, תלוי באיך אתה מבין אותו. כאשר גלים שבורים שוטפים לעבר החוף, הם לוקחים עמם הרבה מאוד מים. המים ממשיכים לאורך החוף כלפי מעלה או מטה ויוצרים סחף לאורך החוף. הרבה פעמים בזמן שהמים נעים לאורך החוף הם יזרמו חזרה לעומק הים ברגע שיגיעו לנקודות בחוף בהן המים עמוקים יותר. הסחף המהיר הזה עובר ישר דרך אזור הגלישה ומתפזר כאשר הוא עובר את נקודת השבירה.
קל לזהות סחף פנימה. כיוון שהוא במים עמוקים יחסית, לרוב לא ישברו בו גלים. בנוסף לכך, אתה תראה קצף וזרימה חזקה ועקבית לתוך הים; סחף חזק מסוג זה יראה כמו נחל באמצע אזור הגלישה.
בקרבת ריף (סלע,שונית) יתכן שהסחף יהיה במים בעלי צבע כחול יותר. אם אתה מוצא את עצמך נסחף בסחף מסוג זה, אל תנסה לשחות כנגד הזרם - זה כמעט בלתי אפשרי לשחות מהר יותר מזרם סחף חזק, והמאמץ רק יתיש את כוחותיך. הדרך הטובה ביותר לצאת מסחף פנימה היא לשחות כלפי מעלה או מטה במקביל לחוף כדי לצאת מאזור הסחף. אם למרות זאת אתה לא מצליח להשתחרר מהסחף ואתה מרגיש שלא תוכל להגיע חזרה לחוף בכוחות עצמך, תזכור שאיתות המצוקה הבינלאומי הוא נפנוף ביד אחת.
בתמונה: סחף לעומק


גאות ושפל
גאויות נוצרות בגלל השפעת כוחות המשיכה של הירח והשמש על כדור הארץ והימים/אוקיינוסים שבו. לגאות יש השפעה ישירה על הצורה בה הגלים נשברים.
בזמן שפל, אתה עשוי להיתקל בסלעים חשופים או ריפים שלא היו שם 6 שעות קודם לכן. בזמן שפל הגלים יהיו תלולים יותר וישברו רחוק יותר מהחוף; הדברים שכתובים כאן על גאויות הם עקרוניים בלבד ולא תמיד יהיו כך.
בזמן גאות, הגלים יהיו לרוב רכים יותר וישברו לאט יותר. גאות גם יכולה לגרום לסוג של גלים הפוכים שנוצרים כאשר גלים פוגעים בגבעת חול או סלעים ונהדפים חזרה לים. בזמן גאות, אתה תראה ששבירות החוף מתגברות ומתחזקות.
לרוב השבירות יש מצב עדיף או של גאות או של שפל. כדי לדעת מתי עדיף להגיע לשבירה המקומית שלך כדאי שתברר את זמני הגאות והשפל במקום.

שילוט ומידע
1. blackball (כדור שחור)
(לא קיים בישראל)
שלט של כדור שחור מוקף ברקע צהוב אומר שהגלישה אסורה בגלשנים קשיחים בשבירה. נוטה להיות נפוץ ברוב החופים הפופולריים במשך הקיץ.

2. דגל שחור (או אדום)
דגל שחור אומר שהרחצה אסורה בגלל תנאים מסוכנים/קשים. אם אתה רואה דגל שחור בחוף בו אתה הולך לגלוש כדאי שתתייעץ עם המציל לפני הכניסה למים. דגל שחור או אדום יכול גם לציין שיש סחף פנימה.

ציוד
אומנם זה מפתה ללכת לחנות גלישה ולקנות את הדגם החדש והמקצועני ביותר, אבל, המציאות היא שהשורט בורד המודרני כמעט ולא אפשרי ללימוד גלישה. הוא לא יציב, בעל כושר ציפה נמוך, וקשה לחתור איתו. כדי לעשות את חווית לימוד הגלישה שלך מוצלחת, תבחר גלשן רחב, גדול ויציב, שגדול ממך ב 30-60 ס"מ. לונגבורד יכול להתאים אבל הגלשן האידאלי למתחילים הוא גלשן רך - soft board הסופט בורד מיוצר מאותו חומר ממנו עשוי בוגי, החומר הרך ממנו עשוי הגלשן עוזר למנוע ממנו להיות מסוכן לך או לאחרים.

שעווה לגלשן משמשת כדי שלא תחליק מהגלשן. כאשר אתה מורח שעווה על ה-deck או החלק העליון של הגלשן שלך, עשה זאת בתנועות סיבוביות עד להיווצרות בליטות קטנות של שעווה על המשטח (הערת המתרגם: לדעתי האישית זה לא כלכך משנה באיזו תנועה אתה מורח את השעווה). נסה למרוח את השעווה כאשר הגלשן קר יותר מהשעווה, ככה השעווה תתפוס יותר טוב לגלשן. כדי לשמור על החספוס של השעווה על הגלשן, נעבור עליה כמה פעמים עם מסרק לשעווה לפני כל פעם שאתה נכנס למים. עוד אופציה היא להדביק אסטרו דק קדמי (surf traction), אסטרו דק מצמצם את כמויות השעווה שתצטרך לקנות ובנוסף, מאט את התהליך הבלתי נמנע של התפרקות או הפרדות הקצף ממנו עשוי הגלשן מציפוי הפיברגלס העוטף אותו.

כמעט כל גולש משתמש היום ברצועה (leash - ליש). הליש צריך להיות ארוך בכ-30 סנטימטר בערך מאורך הגלשן שלך. למרות שהוא עוזר, אסור לעולם להתייחס לליש כגלגל הצלה. בנוסף, הליש יכול להפוך לבעיה רצינית אם הוא נכרך סביב סלע או ריף כאשר אתה במים. אופציה טובה היא ליש מדגם של שחרור מהיר. הלשונית הנוחה יחסית של הליש תאפשר לך להשתחרר ממנו ומהסכנה במשיכה אחת מהירה.

עוד תוספות: זה רעיון טוב להשקיע עוד קצת כסף ולקנות מגן חרטום לגלשן שלך. התוספת הקטנה הזו יכולה להציל למישהו עין... עוד אופציה טובה היא לקנות חרבות עם קצוות urethane כולם נפגעים מהחרבות שלהם במוקדם או במאוחר, וה urethane יכול להפוך מה שהיה יכול להיות ביקור בבית חולים למכה קטנה או פחות מזה.


שלב 1 - על החוף

לאחר שסיימת את כל ההכנות המקדימות, יש עדיין כמה דברים שצריך לעשות לפני שתוכל להתחיל בסשן הגלישה הראשון שלך. מומלץ שתתאמן בpop-up (המעבר בין מצב שכיבה לעמידה על הגלשן) כשאתה עדיין על החוף. ה pop-up הוא דבר בסיסי שכל גולש מתחיל צריך ללמוד, זה ההבדל בין שכיבה על הבטן ל"הליכה על המים".
על הpop-up צריך להתאמן כך:

1. צייר קו בחול כדי לסמן את מרכז הגלשן שלך או הקו שעובר במרכזו (ה-stringer).

2. שכב על הקו כאשר הידיים שלך מתחת לקו הכתפיים.

3. תניח את כפות הידיים על החול, ישרות עם החזה כאילו אתה מתכנן לעשות שכיבות שמיכה. כאשר תעשה זאת על הגלשן, הידיים שלך יהיו מונחות על גב הגלשן (ואל תטעה ותחזיק ב rails, בשוליי הגלשן במקום זאת).

4. ישר את הידיים, קמר (עגל) את גבך לאחור ותעלה על רגליך, כל זאת בתנועה אחת חלקה ככל הניתן. הימנע מלהסתכל כלפי מטה כי זה יגרום לגבך להישאר כפוף. במקום זאת תנסה להביט קדימה. המרווח בין הרגליים שלך צריך להיות רחב במעט מרוחב הכתפיים שלך. הברכיים כפופות רק לא יותר מידי כך שתשמור על איזון.

5. כאשר אתה עומד, הרגל הקדמית שלך צריכה לפנות הצידה, עם סיבוב קטן כלפי חוץ, כאשר מרכז הכף רגל שלך על הstringer (מרכז הגלשן). הרגל האחורית שלך גם כן תפנה הצידה אבל לא כלפי חוץ.
צורת עמידה נכונה על הגלשן:


זה לא משנה אם זו רגל ימין או שמאל שמונחת קדימה, אבל אם אתה רוצה ללמוד מהר יותר, אתה צריך לבחור איזו מהן ולהתמיד בה. תרגיש איזו רגל מרגישה יותר טבעית קדימה ותתמיד בה. שיטה טובה לגלות היא לרוץ ולעצור בפתאומיות, הרגל עמה עצרת קדימה צריכה להיות מונחת קדימה על הגלשן (לרוב אתה תעצור עם אותה רגל קדימה שוב ושוב).
אם זו הרגל השמאלית קדימה, אתה regular foot(עמידה רגילה) - העמידה של שש פעמים אלוף העולם קלי סלייטר. אם אתה מעדיף את רגל ימין קדימה, אתה goofy foot("עמידה מטופשת" בתרגום חופשי). אבל אל חשש, אחד מהגולשים החזקים של כל הזמנים, טום קארול, גלש כאשר הרגל הימנית שלו מונחת קדימה.

6. אם אתה מתקשה עם ה pop-up, נסה לתרגל זאת כאשר הידיים שלך מונחות על משהו מוגבה (שתי לבנים למשל). ההגבהה הזו תעזור לך להחליק את הרגליים תחתיך לעמידה בצורה קלה יותר.

ברגע שלמדת לעמוד על הגלשן ברמה סבירה, הגיע הזמן לתכנן איך ואיפה תגלוש. סרוק את האזור של הגלישה לנוקדה מתאימה להתחיל לחתור ממנה פנימה, תמנע מלחתור דרך קבוצות של גולשים אלא אם כן זו הדרך היחידה. המתנע מאזורים עם סחף פנימה, מאזורים עם סלעים, וכדומה. אבל מעל הכל: גלישה צריכה להיות דבר כייפי. תכנס למים בנעימות וברוגע.

סרט הדגמה איך לעשות פופ אפ נכון על החוף:
http://www.surfline.com/surfology/surfology_sschool_feat01.cfm


שלב 2 - כניסה למים

סרוק את המים וחפש סטים של גלים מתקרבים.
חכה לרגיעה בגלים לפני שאתה נכנס למים. תחזיק בליש שלך כך שלא ייגרר אחריך או ייתפס בסלע. אל תצלול באזור הגלישה, אף פעם אי אפשר לדעת מה יכול לחכות לך בקרקעית. בזמן שאתה חוצה את השבירה החיצונית של החוף, תחזיק את הגלשן שלך בצד ואל תתן לו להיות בינך ובין הגלים הנשברים.
אחזור על זה שוב: זה חשוב שתדע מה הם גבולות היכולת שלך; המקום הראשון שאתה הולך לגלוש בו צריך לאפשר כניסה ויציאה קלות מהמים, אם אפשר אז שתהיה שבירה עם קרקעית חול, ועם כמות מינימלית של אנשים/גולשים במים. מקום שבו צריך לקפוץ מסלע לתוך שבירה עמוסה בגולשים עם צינורות של שני מטר לא תהיה רעיון טוב בכלל בשביל גולש מתחיל.


שלב 3 - חתירה


אחד החוקים הבסיסיים של חתירה טובה ויעילה הוא למקם את הגוף שלך על הגלשן כך שיהיה שטוח ומאוזן על המים. אם החרטום של הגלשן שלך בתוך המים זה אומר שאתה שוכב קדימה מידי על הגלשן, לעומת זאת, אם תשכב אחורה מידי חרטום הגלשן שלך יזדקר לאוויר. הסנטר שלך צריך להיות ממוקם בערך בשלושת רבעי הגובה של הגלשן שלך אבל שמור על הראש שלך מורם באוויר כך שתהיה מודע לכל מה שהולך סביבך.
בזמן שאתה חותר, תוודא שהגוף שלך נמצא בקו ישר על מרכז הגלשן שלך. אל תשים את הרגלים באחד הצדדים של הגלשן וגם אל תפסק אותן משני צידי הגלשן (למרות שבהתחלה פיסוק קל של הרגליים יכול לעזור לך לשמור על יציבות). ישר את רגליך והנח אותן בדיוק מעל זנב הגלשן. בכל תנועת חתירה מתח את היד ככל האפשר קדימה והכנס אותה למים כשהאצבעות מהודקות כמו קערית קטנה והמרפקים כפופים מעט. הכנס את היד עד עומק המרפק למים והעבר אותה לאחורה כאילו אתה שוחה שחיית חתירה. חתור בתנועות זורמות ורגועות. צמצם תנועות לא נחוצות של הגוף, הדבר היחיד שאמור לנוע הוא הידיים שלך. אם אתה תזיז את המותניים שלך יותר מידי הגלשן יתנועע קדימה ואחורה ויאט את קצב ההתקדמות.
ישנן עוד דרכים לחתור בהן. אם אתה כמעט תופס גל, כמה תנועות של שחיית פרפר יוכלו לתת לך עוד יותר תנופה כדי לתפוס את הגל. כדי לעשות זאת חתור עם שתי הידיים בבת אחת ובתיאום. אם אתה רוצה לסובב את הגלשן בזריזות, שב עליו, תחזיק באחד הריילים של הגלשן ובעזרת תנועות סיבוב עם הרגלים במים וקצת עזרה מהיד תסתובב. עוד דרך כדי לחתור מעט עם הרגליים במקום הידיים היא פשוט לשכב בקצה הגלשן כמו על בוגי ולעשות תנועות שחייה עם הרגלים, או אם יש לך לונג בורד; לכרוע עליו כאשר הברכיים כפופות וכפות הרגליים תחתיך, ולחתור עם הידיים.
סרט הדגמה לחתירה נכונה:
http://www.surfline.com/surfology/surfology_sschool_feat03.cfm


שלב 4 - טכניקות למעבר גלים

הדבר הראשון שתצטרך להתמודד עמו בזמן חתירה הוא הגלים הנשברים. הימנע מלעבור דרך הגל בדיוק בפינה (בנקודת השבירה) שלו כיוון שזו הנקודה החזקה ביותר של הגל. גם אם אתה טוב בהתחמקויות, עדיין תצטרך להתמודד עם הגלים שנשברו. אם אתה לא יודע להשתמש בטכניקה למעבר דרך גלים/מים גועשים הקצף של הגל (whitewater) יכול להוות מכשול מתסכל. קרוב לוודאי שתבלה יותר זמן לשחות חזרה לעומק (כי הגלים ייקחו אותך החוצה) מאשר הזמן שבו באמת תגלוש. ישנן מספר דרכים שונות למעבר דרך הגלים שכדאי שתדע לבצע:

שכיבות שמיכה/התרוממות push-up:
בגלים קטנים השיטה הזו היא הטובה ביותר. תשיג הרבה תנופה בחתירה וכאשר תגיע לגל תעשה שכיבת שמיכה על הגלשן כך שהגל יעבור מעל הגלשן שלך ומתחת לחזה שלך. תדאג להיות בדיוק ממול הגל כשאתה עושה זאת, כי אם לא תהיה בדיוק עם החרטום ממול הגל, קרוב לוודאי שהוא יפיל אותך מהגלשן.

צלילת ברווז duck-dive:
כאשר הגלים גבוהים האופציה הטובה ביותר היא לעבור מתחת לגל. דאק-דייב היא השיטה הנפוצה ביותר לעשות זאת, והיא יכולה להיות מועילה מאוד בגלים מ 60ס"מ ועד 3 מטר ומעלה. כדי לבצע זאת נכון, תחתור אל הגל במהירות מקסימלית. רגע לפני הפגישה עם הגל תתפוס עם שתי הידיים בצידי הגלשן (בקנטים/ריילים), תדחוף את החרטום אל מתחת למים, תלחץ על הזנב של הגלשן עם הרגל החזקה שלך (הרגל הקדמית שלך בגלישה) ותוביל את הגלשן שלך מתחת לגל הנשבר. פעולת הדחיפה עם הידיים בשילוב עם המשקל שאתה מפעיל על הזנב יאפשרו לך לעלות ולצוף שוב אחרי שהגל עבר מעליך. לרוע המזל, גלשן טוב למתחילים הוא לרוב בעל כושר ציפה גדול מידי בשביל לבצע דק-דייב כמו שצריך. אפילו עם גלשן קטן שאפשר להטביע מתחת למים, לוקח זמן ללמוד לעשות דק דייב.
סרטון הדגמה לדק דייב:
http://www.surfline.com/surfology/surfology_sschool_feat04.cfm

גלגול צב turtle-roll:
אם הגלשן שלך גדול מידי ומציף מידי מכדי שיהיה אפשר לדחוף אותו מתחת למים, גלגול צב יהיה אופציה טובה יותר עבורך. כאשר אתה מגיע לגל המתקרב, תתפוס בריילים של הגלשן עם שתי הידיים, הרבה מעל קו הכתפיים שלך. רגע לפני הפגישה עם הגל, תתהפך עם הגלשן כך שהוא יהיה על המים עם החרבות כלפי מעלה כאשר אתה מתחתיו תעשה תנועות של שחיית חזה עם הרגליים כדי לקדם אותך ואת הגלשן שלך דרך הגל.
לאחר שהגל עבר תתגלגל לצד ימין חזרה למעלה. גלגול צב או גלגול אסקימואי (Eskimo-roll) הוא גם דרך טובה להגן על עצמך מפני גלשן שהשתחרר או גולש שיצא משליטה. כאשר אתה רואה גלשן או גולש מתקרבים אליך, תבצע את הגלגול ותתחמק מהסכנה המתקרבת.

בכל מקרה, לא משנה איזו משתי הדרכים טובה לך יותר, זכור זאת: זה יהיה רע לעזוב את הגלשן שלך בצלילה תחת גל כאשר ישנם עוד אנשים סביבך, כל עוד זו אינה הדרך היחידה להימלטות במצב חירום הימנע מכך בכל מחיר. בנוסף, לגלשן שעומד וגולש על הגל יש זכות קדימה. אם הוא או היא גולשים בכיוונך עליך לפנות את הדרך ולזוז אל מחוץ לדרכם גם אם זה אומר שתצטרך לחתור לתוך גל שישבר לך על הראש. כדי להימנע משבירה של חוקי התנועה של הגולשים, תדע ליישם לפחות את אחת השיטות למעבר תחת גלים לפני שאתה מתחיל לגלוש במקומות צפופים בגולשים.

שלב 5 – גלישה על קצף


אם אתה בשבירה שנשארת רדודה לאורך מרחק גדול, מומלץ שתתחיל בגלישה על קצף. זאת תוכל לעשות בכמה שלבים פשוטים:

1.היכון לשיגור
תצעד במים הרדודים עמוק מספיק כדי שתהיה לך גלישה ארוכה חזרה לחוף.

2.המראה
כאשר גל נשבר מתקרב, זוז מעט אחורנית על הגלשן מהמיקום הרגיל עליו, דחוף את הקרקעית עם הרגליים וגלוש על הקצף ישירות אל החוף.

3.התעלם מכוח המשיכה
עם הידיים שלוחות קדימה וגב קמור לאחור, גלוש על כמה גלים בשכיבה על הבטן. כאשר אתה מרגיש מספיק בנוח, נסה לעמוד (pop-up). ברגע שתצליח לעמוד, שמור על המשקל שלך מחולק באופן שווה בין שתי הרגליים. הירכיים צריכות להיות לחוצות והברכיים כפופות כך שמרכז הגוף שלך לא יבלוט לאחור/החוצה. לכל הגולשים הטובים, גם הגבוהים שבהם יש מרכז כובד נמוך.

4.בעיות
המעבר ממצב שכיבה לעמידה עלול להיות לא קל במים כמו שהוא על היבשה. אם הצלחת בכך טוב בחוף אבל אתה לא מצליח בכך במים תנסה לחפש את הבעיות הבאות:
א) אם אתה נוטה לאחד הצדדים, אתה לא עומד במרכז הגלשן.
ב)אם אתה מתחרטם או מכניס את חרטום הגלשן מתחת למים, אתה עומד קדימה מידי.
ג) אם הגל עובר אותך וממשיך הלאה לעתים קרובות, אתה קרוב לוודאי עומד אחורה מידי.

5. היפלטות
לא משנה כמה מהר תלמד, אתה עדיין הולך ליפול לעתים קרובות יותר מאשר הפעמים בהם תצליח להשלים גלישה בעמידה. כאשר אתה נופל, תמיד תשתדל ליפול אחורה ורחוק ככל האפשר מהגלשן. אם אתה נופל קדימה (עם הראש כלפי מטה) נסה להתגלגל או לעשות צלילה במים רדודים. סיכויים טובים שאתה תהיה במים רדודים כאשר תיפול אז נסה לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בקרקעית. אחרי הנפילה, כאשר אתה עולה חזרה לפני המים, תעלה כאשר הידיים שלך מורמות כדי להגן על הראש שלך מהגלשן שלך או גולש אחר. אם אתה מתחרטם ונופל מלפני הגלשן שלך, תישאר מתחת למים טיפה יותר זמן כדי לתת לגלשן שלך לעבור מעליך ורק אז תעלה (עם הידיים קודם). אחרי הנפילה הגרועה הראשונה שלך אתה תבין למה לפעמים כדאי להשקיע בקסדת הגנה.
סרטון הדגמה: גלישה על קצף
http://www.surfline.com/surfology/surfology_sschool_feat05.cfm

שלב 6 – תזמון, מיקום, שיפור

אחרי שתפסת איך לגלוש על קצף, הגיע הזמן שתחתור הלאה ותתחיל לתפוס פינות. פינה היא הנקודה שמפרידה בין החלק השבור והקצף של הגל לבין החלק הלא שבור של הגל. זה מה שנותן לגולשים את תחושה אמיתית של גלישה וריחוף. ברגע שתתפוס פינות כמו שצריך, אתה תכנס לעולם חדש של מהירות, אפשרויות ותמרונים. הנה הסבר איך לתפוס פינה:

תזמון הוא הדבר הקשה ביותר להעביר לתלמיד. זה בא משעות של התבוננות בכל תנועה של הים. אפילו אחרי כל השנים האלו, אני עדיין מוצא את עצמי חותר לגלים ומחמיץ אותם. מה שכן, עדיין יש שיטה להשתלט על הטירוף הזה. ברגע שאתה עובר את השבירות הרדודות, חתור לנקודה שבה ראית הרבה גלים נשברים בעקביות. אתה צריך לקבוע איפה הנקודה בכך שתסתכל ותבחן את הגלים עוד לפני הכניסה למים.
בזמן שאתה מחכה לגל, אתה צריך להתמקד באופק, ואתה צריך להיות מוכן לזינוק ברגע שאתה רואה התקפת גלים מגיעה. זה רעיון טוב לסמן לעצמך את הנקודה במים שבה אתה תופס גלים בעזרת נקודות ציון על החוף.כשאתה בנקודה טובה שבה נשברות הרבה התקפות, נסה למצוא שני דברים על החוף שנמצאים מולך בקו ישר אחד מול השני למשל עץ, ארובה,מגדל, אנטנה, כל דבר.- כשאתה רואה אותם אחד מול השני אתה יודע שאתה בנקודה הנכונה. שתי נקודות ציון כאלו יביאו אותך לדיוק גדול מאוד לנקודה שבה אתה נמצא(כמו להצליב שני קווים שעוברים דרך שתי נקודות... מזכיר לי שיעורי גאומטריה בבית ספר...). ככה תוכל לתפוס את הגלים שוב ושוב מהנקודה האופטימלית.

שאלה נפוצה של מתחילים היא: איך אני יודע מתי להסתובב כדי להתחיל לחתור בשביל גל? לרוע המזל, אין לכך תשובה אחת נכונה. דבר ראשון, הגולש הקרוב ביותר לפינה של הגל הוא בעל זכות קדימה לתפוס אותו, כך שאם יש גולשים אחרים שחותרים לגל ואתה רחוק, תן לגל לעבור. ברגע שכן מגיע גל, שרשום עליו שהוא שלך, אתה תרצה שהוא יהיה בדיוק מתחתיך בנקודה שבה הוא עומד להישבר. אם אתה במיקום מושלם לתפוס גל, יתכן שתצטרך לחתור רק כמה תנועות בודדות לפני שהגל יגיע אליך ותתפוס אותו. אם נראה שהגל עומד להישבר מעבר לנקודה שבה אתה נמצא, יתכן שתצטרך להתחיל לחתור הרבה לפני שהוא יגיע כדי לשפר את המיקום שלך.
סרטון הדגמה:פופ אפ במים ותפיסה של גל
http://www.surfline.com/surfology/surfology_sschool_feat06.cfm


צורת הגל היא זו שלפיה תקבע את הזווית שלך. אם זהו גל איטי ונמוך שנשבר באיטיות, תחתור לתפוס אותו ישר קדימה אל החוף, ועדיין תוכל לתפוס את הפינה. אם זהו גל תלול יותר, יתכן שתצטרך לתפוס אותו בזווית כדי למנוע התחרטמות. ברגע שאתה מרגיש את התנופה של הגל ומתחיל לנסות להיעמד על הגלשן, תדאג לקמר את הגב שלך לאחור כדי לחפות על התנועה של הגלשן כלפי מטה ולמנוע התחרטמות. מצד שני, אל תנסה להיעמד מוקדם מידי כי הגל יעבור אותך וימשיך הלאה. בכל מקרה, אתה רוצה להיעמד בראש הגל ולהיכנס אליו בתנועת גלישה אחת חלקה. הכי טוב לתפוס את המהירות של הגל ישר מההתחלה שלו.

ברגע שהצלחת להיעמד ואתה גולש, אתה צריך לקבוע את הקצה הפנימי שלך (*מה זה?*) ולעשות פניות לאורך הגל כדי להישאר על הפינה. רוב הגולשים מתחילים לעשות פניות על ידי הישענות על העקבים או הבהונות שלהם, אבל זה הרבה יותר יעיל ללמוד להסתובב ולפנות עם שיטת ההשענות על עקב או בהונות הבסיסית. נסה את הצעדים הבאים כדי להצליח בפניה הראשונה שלך:

1. תוודא שאתה מתחיל את הסיבוב מעמידה נמוכה.

2.סובב את הראש, הפנה את ידך הקדמית והסתובב לכיוון שאליו אתה רוצה לפנות. תחשוב על הירכיים שלך ועל הכתפיים שלך כעל יחידה אחת שעובדת ביחד. שים משקל רב ככל האפשר על הרגל האחורית שלך ותדחוף את הזנב בכיוון הנגדי מזה שאליו אתה רוצה לפנות. אתה אמור לשים לב שעכשיו החרטום שלך נמצא יותר בזווית לכיוון החוף.

3.סובב את הגלשן בהתאם למהירות בה הגל נשבר. גל חד ומהיר מצריך זווית חדה יותר כדי להישאר איתו, בעוד שגל איטי ורך יותר, מצריך זווית קטנה יותר.

4.בזמן שאתה גולש לאורך הגל במהירות ובזווית שהוא דורש זה נקרא "שיוט" (trimming). אתה יכול להשיג זאת על ידי כך שתשמור על המשקל שלך קדימה על הרייל הפנימי (לכיוון הגל) של הגלשן ותוביל את הגלשן עם האגודל של הרגל הקדמי שלך אם אתה עם הפנים לכיוון הגל. אם אתה עם הגב אל הגל תוביל עם העקב של הרגל הקדמית. ברגע שתשלוט ביכולת הזו תוכל להתחיל לנסות לטפס ולרדת על פני הגל בעזרת אותה שיטה.

5.לא יהיו לך הרבה כאלה בשלבים הראשונים, אבל יגיע זמן שבו אתה תסיים גל ותצטרך לצאת ממנו. כדי לצאת מהגל, עשה סיבוב חד אחורה במעלה הגל לכיוון הים. זה צריך להשיט אותך אל מחוץ לגל ואל מים שקטים. האפשרות השנייה היא לדרוך על הזנב ולהישען אחורנית (לתת ברקס) זה אמור להאט אותך לנקודה שבה הגל יעבור אותך וימשיך הלאה.


שלב 7 – יציאה מהמים

כאשר אתה מתכוון לצאת מהמים, נסה להימנע מנקודות שבהן יש שבירת חוף חזקה. אם אתה בכל זאת מוצא את עצמך בשבירת חוף, חכה לרגיעה, ותתפוס איזה גל בשכיבה החוצה. שים לב אם מגיעים עוד גלים וצא מהמים במהירות האפשרית.

כאשר אתה יוצא בשבירת ריף, יתכן שתעדיף לחתור באזור הרדוד כאשר הגלשן הפוך והחרבות מופנות כלפי מעלה. אם זה רדוד מידי, תרד מהגלשן ותצעד בזהירות עם הגלשן אל החוף. הנקודות הבעייתיות ביותר לצאת בהן מהמים הן אזורים סלעיים בזמן גאות. אחרי שתסתכל על גולשים אחרים ותראה שהסלעים הם הדרך היחידה לצאת מהמים, תשתמש בגישה דומה לגישה שבה יוצאים משבירת חוף. חכה לרגיעה, תתפוס גל ותתקרב ככל הניתן לסלעים, אז, כמו סרטן, טפס במהירות האפשרית. אם לא הצלחת ביציאה, חכה שהגל יעבור ונסה שוב ברגיעה הבאה. לעולם אל תלכד בנקודה בה הגלים בדיוק פוגעים בסלע. אם מסיבה כלשהי, אתה בכל זאת נקלע לרגע שבו הגלים מתנפצים על הסלע, שים את הגלשן שלך בינך ובין הסלעים ותרים את הגלשן מעל הגל כדי להפחית את המכה.

בתמונה: כדאי שיהיה לך שיווי משקל של בלרינה ורגליים של הולך על גחלים כדי לצאת מריף כזה



סיכום

אני מקווה שמדריך זה יעזור להפוך את לימודי הגלישה שלך לחוויה מהנה. שים לעצמך מטרות, אבל אל תצפה שדברים יקרו בין לילה. לימוד גלישה דורש הרבה זמן והשקעה, אבל ברגע שתתפוס את זה, אני חושב שתסכים שגלישה היא אחת הפעילויות הכי כייפיות בעולם.
נתראה במים.

המדריך המלא בווידאו (באנגלית) אפשר לקנות מ www.richardschmidt.com

למעונינים ללמוד לגלוש  בית הספר הטוב בישראל לגלישת גלים 050-4329001    לדף הבית