אסיף,
תראה, אישית, אני לא ממש רואה הבדל בין אמונה פאגאנית, משיחית, מונותאיסטית או פוליתאיסטית. בעקרון בכולן יש אמונה בכח שהוא א. לא אנושי ב. חזק יותר מבני אנוש ג. יש לו השפעה על העולם ד. הוא מתכנן ומתכוון (גם אם כוונותיו לא תמיד נהירות) להטיל את ההשפעה הזו.
אם תחשוב על זה, תראה שכל הדתות, מקיימות את הכללים הללו. אדם שהוא אתאיסט, פשוט לא מקבל אף אחת מהדתות באשר הן.
לוגית, מספיק גם ששתיים יסתרו אחת את השנייה, כדי לייצר כאן קונפליקט לא?
לא, לא פגשתי הרבה דתיים זועמים. נהפוך הוא פגשתי הרבה דתיים שהם אנשים חמים, הגונים וזכאים למלוא ההערכה!
שלומי,
אני מסכים איתך לחלוטין בעניני המוסר. זה נשמע הגיוני שאדם חילוני או דתי בסופו של דבר יבחין בין טוב ובין רע וישאף לקיים את הטוב. המשפט "ואהבת לרעך כמוך" יותר משקף (למרות שהוא לא סותר כמובן משפטים אחרים) את אחד העקרונות הבסיסיים להתנהגות אנושית.
יבואו עכשיו ויגידו, שהמוסר דהיינו: הטוב לעומת הרע הוא בעצם החלוקה בין אלוהים לבין השטן. אלוהים ציוה עלינו לעשות טוב ואנו נלחמים ביצר הרע (שלא ממש ברור מה הקטע שלו אבל נעזוב זאת כרגע) כדי לקיים את דברו.
אתאיסט, יאמר לך משהו אחר בעניין של תורת המוסר והמידות. אתאיסט, יראה לך שבכל חברה אנושית (אגב זה מתקיים גם אצל בעלי חיים מסתבר, שכנראה גם הם קיבלו את הציווי האלוהי עפ"י הגישה הדתית) עקרונות מסוימים הינם הכרחיים לקיומה של חברה שיש לה יכולת לשרוד ולשגשג. אבולוציה פשוטה.
דמיין לך חברה שבא מתקיים העקרון שכל אחד עושה מה שהוא רוצה. גונב, רוצח וכדומה. האם נראה לך שחברה כזאת מסוגלת לשרוד על פני האדמה? הטיעון האנתרופולוגי טוען שהמוסר (הטוב המוחלט כביכול) הוא בסך הכל דרך התנהגות חברתית אשר היתה מוצלחת יותר ולכן מי שדגל בה שרד עד היום. דת, לדעתם של אתאיסטים, היא טכניקה, מעין שטיפת ראש כלל חברתית, שבה חברה מוודאת שכל אחד מהפרטים בה מתנהג בצורה "מוסרית" שהיא היא הצורה שמבטיחה את הקיום הכולל של אותה החברה.
אתה יורד לסוף דעתי? שים לב, אלוהים לא נכנס כלל וכלל למשוואה של מוסר וטוב...
יתרה מזאת, מן הסתם שמעת על הבודהיסטים. משהו כמו כמה מאות מיליוני מאמינים בעולם. ידעת שבודהיזם זה בעצם לא דת אלא פשוט טכניקה פסיכולוגית? בודהה היה בסך הכל מורה, אדם מהשורה, אשר גילה את הטכניקה הזו? איך? על עצמו, זה פשוט עבד.
הבודהיסט הטהור הוא אתאיסט, שלומי, אין בבודהיזם שום אמונה בכוחות עליונים חיצוניים. בודהיזם דן אך ורק בנפש של המאמין עצמו!
מוזר, אה?
ודבר אחרון,
ישנה נטייה, מתנשאת לדעתי, לדתיים לקרוא לחילונים ללמוד דת לפני שהם באים בדברים. עם כל הכבוד, חילוניים לומדים לפחות 12 שנים תורה, תלמוד וכדומה. יש לי האומץ לומר שאתאיסט כנראה יודע יותר על הדת מאשר הדתי יודע על פילוסופיות כאלו ואחרות.
אני חייב לציין את החלוקה, לדעתי, של רוב האוכלוסיה:
1. דתיים כי ככה נולדו ולזה גדלו ולא ממש הלכו לחקור בדבר.
2. דתיים משכילים אשר מעמיקים באמונתם
3. חילוניים אשר לא מאמינים לא מתוקף העמקה בעניין אלא פשוט שעסוקים הם בשוטף וחיי היום יום.
4. חילוניים אתאיסטיים אשר חקרו, למדו וקראו והגיעו לתובנות החילוניות שלהם.
הרוב כמובן הם קבוצות 1. ו-3.
אינני רואה סיבה לנהל את הדיון הזה בפגישה פנים מול פנים. אין שום סיבה שכל אשר יש לו דעה לא יעלה אותה כאן, כך יוכלו גם אחרים, לקרוא, להתרשם, ולקחת מהדיון את אשר מתאים להם.
לא כך?
וואלה, איפה הגלים שלנו