טוב, כמו שהבטחתי הלכתי קצת ללמוד את נושא בריכות גלישת הגלים.
בגדול, ישנם שני סוגים. הסוג הראשון הוא בריכות גלים שבהן נוצר
גל נע (ישנן 3 שיטות ליצירת הגל בטכנולוגיות שונות כל אחת) עליו רוכב הגולש לאורך הבריכה. הסוג השני הוא בריכת גלים של
גל עומד בה למעשה מוזרמים מים בלחץ ליצירת סימולציה של גל עליו הגולש ניצב כאשר הוא למעשה סטטי יחסית לקרקע.
בריכת גל עומד היא קטנה יותר (ראיתי אחת אפילו על האנייה החדשה של קרניבל קרוז) וגם זולה יותר בהקמתה. היא להערכתי בגדר שעשוע ולא ממש תחליף הולם לגלישה. אנתח את כדאיות הקמתה בארץ בדיון נפרד.
בריכת גל נע היא מעינייני וניגשתי ללמוד את הנושא.
בחנתי את שני הפארקים שהולכים להיות מוקמים בקרוב. האחד הוא של RON JOHN באורלנדו, פלורידה, השני מוקם בלונדון.
באורלנדו, הפארק (שהיה אמור להפתח ב-2007 אבל הקמתו מתעכבת עדיין - הווה אומר גם העלויות בהתאם גולשות ולא על מיים) ימוקם במסגרת MALL קניות ענקי.
בלונדון, הם מעשית, סוגרים רציף על התמזה, ומייצרים בריכת גל נע ענקית.
עלויות ההקמה של הפרוייקטים הללו, לא כולל נדל"ן וכדומה, נעות בין 10 מליון $ ל-50 מליון $.
לרוב ניתן יהיה בכל אתר לקבל סשן גלישה בן שעתיים, שבו גולש יוכל לגלוש על קרוב ל-20 גלים (לא ניתן לגלוש במקביל מספר גולשים משיקולי בטיחות ואחריות כמובן). עלויות הן סביב 200 ש"ח לסשן. הנחתי שבישראל יהיה קשה לגבות יותר מ-100 ש"ח לסשן.
ניתוח החזר השקעה , מראה שיקח
קרוב ל-4 שנים להחזיר את ההשקעה וזאת ללא חישוב של התשואה הצפויה. עלויות התפעול הן גבוהות בגלל השקעת האנרגיה הנדרשת להפעלת המתקן.
אני רוצה להדגיש כאן,
אין שום אתר שכזה, למעט ה-OCEAN DOME היפני, שעובד באופן עצמאית ויש לו
ביסוס כלכלי.
באורלנדו, יש חלופה פשוטה יותר שהיא בריכת ה-TYPHOON שהיא חלק מהקומפלקס הימי של דיסני. אבל הבריכה משמשת את הציבור הרחב לגלים של בערך 0.5 מטר. סתם לשכשך. כמו בשפיים רק יותר גבוה.
ניתן, בתיאום נפרד, להפעילה לגלים של גובה 1 - 1.5 אבל זה לא משהו שהם עושים בשוטף. זה לא ברמה של RON JOHN.
ההתרשמות שלי, מניתוח מגבלות התפוקה (CAPACITY) של כזה אתר
שלא ניתן להצדיקו כלכלית בשום מקום בעולם. אני מעריך שהאתר של RON JOHN באורלנדו, נועד למעשה להביא קהל צופים לקניון הענק שפשוט יצפו בגולשים. זה מקור הכנסה לא מדיד ושלא מהפעילות התפעולית השוטפת של המקום. במקביל הם ינסו לעשות MERCHANDISING דהיינו, למכור אוכל ומוצרי גלישה בפרמייה גבוהה.
כל זה לא יחזיק מיים (משחק מילים קטן) בארצנו.
מי שמעוניין , אני יכול לחלוק איתו את ה-EXCELL של הניתוח הכלכלי.
סך הכל, כל העניין , נראה לא כלכלי בכללותו ובודאי שלא בישראל. לא אלאה כאן בניתוח פלח שוק הגולשים (בערך פוטנציאל של 3000 גולשים) הישראלי ושיקולים אחרים.
אגב, בקייץ אני באורלנדו, אז אבדוק מה התחדש עם הפארק של RON JOHN ומן הסתם אבדוק את בריכת ה-TYPHOON בדיסני.
מצטער לבאס כאן את החבר'ה אבל מה לעשות , אלא חוקי הכלכלה.
נ.ב. אם למילנה, יש במקרה דמי כיס עודפים של איזה 15M$ , אני מבטיח להקים לה את פארק הגלישה